GroenLinks wil een gemeente blijven waar iedereen zich prettig voelt en zich op zijn eigen wijze kan ontplooien. Dat betekent dat de gemeente moet investeren in het onderwijs, de verenigingen, sport, cultuur en het openbaar vervoer. We moeten blijvend aandacht besteden aan onze voorzieningen voor ouderen, aan jeugdhulp en aan de toegankelijkheid van informatie over onze gemeente.
De jeugd in Mook en Middelaar heeft de toekomst en goed onderwijs is daar de sleutel toe. Daarom investeren wij met de scholen en het rijk in kwalitatief goed onderwijs. Wij zorgen ervoor dat kinderen naast het gewone lesprogramma, kennis kunnen maken met natuur, cultuur en sport. Ook blijven wij werken aan ondersteuning voor leerlingen die wat extra steun kunnen gebruiken.
Bewegen is belangrijk voor onze lichamelijk en geestelijke gezondheid. Daarom vindt GroenLinks dat er in alle kernen voldoende sport- en spelvoorzieningen aanwezig moeten zijn. We waken ervoor dat sport en natuur op een gezonde manier samengaan.
Ook willen wij dat er in Mook en Middelaar ruimte is voor diversiteit en ‘anders’ zijn. Afkomst, geslacht, seksuele geaardheid, fysieke toestand, leeftijd, etnische achtergrond of religie kunnen bouwstenen zijn voor ieders identiteit, maar mogen geen belemmeringen zijn om volwaardig mee te doen in onze samenleving. In onze gemeente krijgen nieuwe Nederlanders een warm welkom en wij ondersteunen en stimuleren hun eerste stappen in onze maatschappij zodat ze zo snel mogelijk volwaardig mee kunnen doen.
Tot slot hebben we de afgelopen jaren op het gebied van vervoer mooie stappen gezet met de fietsbrug en het snelfietspad. We hebben een nieuwe OV-lijn in het leven geroepen. Op die voet gaan we verder. Mobiliteit is dynamisch, we zullen continu aanpassingen aan de infrastructuur moeten doen om het leefbaar en veilig te houden voor onze inwoners. Veel gaat goed, maar veel kan ook nog beter. Van kleine aanpassingen tot grote keuzes die gemaakt moeten worden in de komende bestuursperiode. GroenLinks neemt hierin verantwoordelijkheid en wil constructief meedenken in oplossingen die recht doen aan de behoeften van onze inwoners en de natuur. Dat kan hand in hand.
Betrokken onderwijs
- Iedere school heeft een schooltuin en een groen speelplein. De gemeente werkt hiervoor samen met maatschappelijke organisaties als Animo en IVN.
- We zorgen voor goede voorschoolse educatie in de gemeente. Zo voorkomen we vroegtijdig achterstanden.
- Onze gemeente heeft geen bibliotheek. Op termijn werken we aan een openbare bibliotheekvoorziening. Op de korte termijn verhogen we de bijdragen aan de scholen zodat zij een groter pakket aan boeken en activiteiten in kunnen kopen bij de bibliotheek in het kader van de Bieb Op School.
- We behouden het Kandinsky College Molenhoek voor onze gemeente. Samen met de school zetten we een stip op de horizon en werken toe naar (ver)nieuwbouw.
- Burgemeester, wethouders en raadsleden sluiten regelmatig aan bij activiteiten op school, zoals het schoolontbijt, afsluiting van projecten en andere activiteiten.
- De basisscholen kampen met verouderde ventilatiesystemen waardoor het binnenklimaat niet aan de huidige eisen voldoet. De gemeente ondersteunt scholen in de aanschaf en/of verbetering van ventilatiesystemen.
- We stimuleren boslessen voor de leerlingen van de basisschool.
- We zorgen voor een goed aanbod voor iedereen die de basisvaardigheden (taal, rekenen en digitale vaardigheden) onvoldoende beheerst.
- De lijntjes tussen scholen en de gemeente worden korter en frequenter. De scholen worden beter geïnformeerd over processen rondom besluitvorming.
Stem voor onze jeugd
- We gaan met de dorpsraden in gesprek hoe zij jongeren een passende plaats en stem kunnen geven.
- Het jongerenwerk krijgt een toegankelijke en aantrekkelijke ruimte waar zij activiteiten kan organiseren voor alle jongeren in onze gemeente.
Zorg voor onze jeugd
- We zorgen voor praktijkondersteuners jeugd bij de huisartsen.
- We accepteren de tekorten op de jeugdzorg niet en gaan door met lobbyen bij het Rijk voor voldoende budget.
- Kinderen en jongeren die hulp nodig hebben, moeten deze zo snel mogelijk kunnen krijgen. We accepteren geen wachtlijsten en zorgen samen met de zorgaanbieders voor voldoende passende zorg.
- We intensiveren de samenwerking tussen scholen, gemeente en welzijnsorganisaties zodat problemen bij kinderen en jongeren snel opgespoord en verholpen kunnen worden.
- We zetten jongerenwerkers breder in voor voorlichting, talentontwikkeling, signalering en het voorkomen van meer complexe jeugdzorg.
Bruisende cultuur
- Er komt een openbare bibliotheekvoorziening in de gemeente Mook en Middelaar.
- We werken aan de ontwikkeling van een Huis van de Gemeente waar ook ruimte is voor culturele activiteiten. Op de korte termijn blijft de gemeente voorstellingen en uitvoeringen in dorpshuizen en op andere locaties financieel ondersteunen.
- Er komt meer geld beschikbaar voor cultuureducatie voor kinderen, op en buiten school.
- We blijven bestaande culturele organisaties in de gemeente ondersteunen. En we bieden ruimte aan nieuwe culturele en kunstzinnige initiatieven.
- We stimuleren lokale muziekgroepen en bands van jongeren door hen kosteloos repetitieruimte aan te bieden.
- Gebouwen die langdurig leegstaan, worden beschikbaar gesteld aan kunstenaars en andere creatievelingen als atelier- of repetitieruimte.
- Onze gemeente heeft een rijke historie. Dat verhaal gaan we samen met cultuur-historische organisaties in nog meer verschillende vormen vertellen.
- De gemeente heeft een collectie met archeologische vondsten. Deze krijgen in het gemeentehuis een prominente plaats die vrij toegankelijk is voor inwoners en bezoekers.
- De beeldende kunst die de Maaskade in Mook tijdelijk ooit verfraaide, komt terug. Ook elders in de gemeente komt meer tijdelijke en permanente kunst in de openbare ruimte.
Actief in sport
- We blijven het programma van Sjors Sportief aanbieden aan alle leerlingen in onze basisscholen.
- We ondersteunen sportverenigingen om discriminatie en geweld op sportvelden en in sportclubs tegen te gaan.
- Alle inwoners moeten kunnen sporten, ook als je een beperking hebt. De gemeente ondersteunt sportverenigingen in het opzetten van sportactiviteiten voor mensen met een beperking.
- We stimuleren de samenwerking tussen scholen en sportverenigingen zodat alle jongeren op school voldoende gevarieerd kunnen bewegen en zo kennismaken met de verenigingen in onze gemeente.
Een divers Mook en Middelaar
- De gemeente geeft het goede voorbeeld door actief te sturen op diversiteit in haar personeelsbeleid.
- Diversiteit is een voorwaarde voor organisaties en instellingen die een subsidie of aanbestedingsrelatie hebben met de gemeente.
- De gemeente Mook en Middelaar is LHBTIQ+- vriendelijk. Dit laten we zien met een regenboogzebrapad op een centrale locatie in de gemeente.
- De gemeente zet in op een integrale aanpak rondom statushouders door gezondheid, welzijn, inburgering, opleiding, huisvesting, inkomen en arbeidstoeleiding aan elkaar te koppelen.
- De gemeente werkt aan een warm welkom van statushouders waarbij zij de hulp krijgen die nodig is om een goede start te maken in onze samenleving met een toereikend inkomen, zinvolle dagbesteding.
Verkeersveilige kernen
- Mook en Middelaar wordt een autoluwe gemeente: in de kernen heeft de fiets voorrang en zijn auto’s te gast.
- In de kernen wordt op alle wegen 30 km de maximumsnelheid, op de overige wegen is 50 km de norm.
- We realiseren bij het station de mogelijkheid om fietsen te huren.
- We blijven het openbaar vervoer versterken. De nieuwe buslijn Malden-Middelaar blijven we ondersteunen en we onderzoeken de mogelijkheid van een busverbinding naar Kleve.
- We hebben een waslijst aan onveilige verkeerssituaties. Daarom maken we een plan om de verkeersonveiligheid aan te pakken.
- Er wordt in de perioden met veel recreatie consequent gehandhaafd op parkeren en andere onveilige verkeerssituaties.
- We werken aan een toekomstbestendige oplossing voor de afwikkeling van het verkeer van Groesbeek naar de A73 zodat de verkeersoverlast in de kernen wordt verminderd. Hierbij ontzien we de natuur.