Wat is er nu precies aan de hand in het bos tussen Mook en Nijmegen ?
Sinds het begin van 2010 is er een grote polemiek ontstaan over de maatregelen die een aantal terreinbeheerders neemt om verspreid liggende heidegebieden op elkaar aan te sluiten. Dit om de uitwisseling van verschillende plant- en diersoorten mogelijk te maken en die zo voor verdwijnen te behoeden.
In een totaal plangebied van 300 hectare worden verspreid liggende percelen selectief gekapt, met herplantingsplicht elders, om zo heidecorridors in het omringende bos te maken. Het totaal aantal te kappen hectares bos maakt slechts een fractie van de bovengenoemde 300 hectare uit.
GroenLinks Mook en Middelaar heeft instemmend gereageerd op het Heideherstelplan, zoals het wordt genoemd. Waar wij ons echter wel druk om maken is het feit dat een en ander slecht aan de inwoners van het gebied duidelijk is gemaakt, plus het feit dat de maatregelen wel wat charmanter uitgevoerd hadden kunnen worden.
We begrijpen goed dat het goedkoper en beter voor de omliggende natuur is om alles in één keer te kappen en af te graven, maar er blijven wel desolate kale vlaktes over voor de argeloos voorbij wandelende toeschouwer. Deze zullen na zo'n twee jaar wel weer begroeid zijn met jonge vegetatie, maar het ware beter geweest om hier panelen met verduidelijkende info bij te zetten, met een schets van het toekomstbeeld.
Misschien iets om alsnog te doen ?