Vorig jaar begon ik mijn algemene beschouwingen met het feit dat wij onder de indruk waren. Onder de indruk van het in korte tijd maken van de destijds perspectiefnota.  Nu na een jaar,  is het mooi te ervaren dat we misschien nog wel meer onder de indruk zijn. De kadernota en voorjaarsnota zijn in begrijpelijk Nederlands opgesteld, en daar waar cijfers veranderen wordt dit ook toegelicht. Dank college en ambtelijke organisatie voor deze twee overzichtelijk en leesbare stukken maar ook voor alle andere stukken van afgelopen jaar.

Een jaar zitten we nu in de coalitie, een nieuwe ervaring voor Groenlinks Mook en Middelaar. Wij zitten in deze coalitie dankzij de mensen in Mook en Middelaar die duurzaam en sociaal kiezen, denken en doen. Wij  willen voor hen het  verschil maken. Door het meeschrijven met het coalitieprogramma konden we ons  accent leggen op de plannen die dit college zou gaan uitvoeren. Groen,  goede zorg voor jong en oud, verkeersveiligheid, werk  en vernieuwing waren onze uitgangspunten. En dat zijn ze nog. En ze staan nu  voor een groot deel in mooie plannen. Super, maar we willen nu graag concreet vooruit. Na een jaar plannen maken bekruipt ons het gevoel college ga maar los:  daadkracht, resultaten zien, concreet aan de slag gaan. Kortom vooruit gaan!

Groen

Zo is er een pracht milieubeleidsplan 2015-2018 gemaakt waar nog niet of nauwelijks middelen aan hangen voor 2016. Het college werkt superhard om toch wat stappen hierin te zetten zoals de afspraken over zonnepanelen met Coatinc. Ook de fietsenstalling aan de zuidzijde van het station zien wij als een stap tot het komen naar een energieneutraal Mook en Middelaar in 2030. Super maar voor ons nog te afhankelijk van de goodwill van de ander. Hoe kunnen wij als gemeente een voorbeeldfunctie hebben? Hoe leren we de jeugd zich meer bewust te zijn van het milieu? Zij zijn de bewoners van de toekomst.  Hoe prikkelen we mensen hun gedrag te veranderen? We willen het zien aan onze omgeving:  het gemeentehuis, maatschappelijk vastgoed, scholen en sportaccommodaties.  

Wij hebben een motie Maasheggen ingediend.  Rijkswaterstaat en Arcadis kwamen met plannen om een te groot deel van de Maasheggen te rooien ivm het voorkomen van hoogwater problemen.  De motie om te komen tot een herstelplan, compleet met bijbehorend uitvoeringsprogramma en een begroting staat door de motie op de agenda. Ook hier willen we resultaat zien het komend jaar. Het zou mooi zijn als ook in onze gemeente de Maasheggen de aandacht krijgen die ze verdient en in oude glorie hersteld gaan worden.

Onze fractie is op werkbezoek geweest bij Sabic op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen om te praten over  mogelijke oplossingen om zwerfafval in onder andere de Maas aan te pakken. Het doel is een circulaire economie zonder nodeloze verspilling. Ook een bedrijf als Sabic is hiermee bezig. Hoe voorkom je uiteindelijk dat zwerfafval als plastic soep in de Maas terecht komt, dieren er dood van gaan en het in onze voedselketen belandt? Het project schone Maas was een concrete mooie actie om dit aan te pakken. GroenLinks wil graag weten hoe we kunnen voorkomen dat plastic soep uberhaupt ontstaat. Wanneer kunnen we nog meer gaan scheiden en nog minder afval produceren? Wat gaan we hierin doen? Is het besef bij de mensen in Mook en Middelaar er dat de Maas vervuild is en dat deze vervuiling niet uit het water gehaald kan worden? Blijft het college hier aandacht voor hebben in contact met andere gemeenten in Limburg?

GroenLinks heeft zorgen over de veiligheid m.b.t.  de kerncentrale in Tihange en is blij dat de burgemeester de toezegging heeft gedaan om actief deze zaak te blijven volgen en de bevolking op tijd te informeren.

Zorg

Vernieuwing,  vooruitgang en ontwikkeling.  Wat betreft de decentralisaties is het duidelijk dat er erg hard gewerkt wordt maar dat ook hier het afgelopen jaar het jaar was van de plannen en het opzetten van het geheel. De vernieuwing om  de bezuinigingen op te kunnen vangen moet nog vorm krijgen. Wat is er nodig om dat voor elkaar te krijgen? Wij denken vernieuwend durven te denken en aanpakken.  Dus meteen iemand die Mook kent een fiets geven om de bedrijven af te gaan op zoek naar werk voor mensen die nu in Mook in een uitkering zitten en een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. De prioriteit moet zijn het helpen van mensen, en niet de inrichting en huisvesting van de organisatie.

Een ander voorbeeld is het kernteam. Wij zien graag dat zij toekomen aan vernieuwing en preventie. Zij moeten goed en snel  vooruit kunnen met kennis en goede registratieprogramma’s. Het is belangrijk dat snel duidelijk wordt hoe de processen op het grensvlak van Nijmegen/Limburg vanzelfsprekend kunnen gaan lopen. Hoe zit dat met de beschermtafel? Wij willen geen onveillige situaties die ontstaan doordat processen niet goed lopen.

Vernieuwing kan bijvoorbeeld ontstaan als er  projecten ontwikkeld worden voor meerdere doelgroepen, er  verbindingen gelegd worden:

Wanneer je bijvoorbeeld voor ouderen bouwt kijk dan of er ook ruimtes verhuurd kunnen worden aan jongeren, zzpers of kunstenaars die naast een lage huur zich verplichten om een aantal uur per maand te besteden aan de ouderen in hetzelfde gebouw.

Organiseer een dag waarop ouderen kinderen van de basisschool vertellen over de speciale geschiedenis van de gemeente. Voorkom eenzaamheid en laat doelgroepen elkaar bij de hand nemen.

Werk

De gemeente moet voor mensen met een bijstandsuitkering een tegenprestatie gaan vragen. Hier wordt in de maatschappij heel verschillend over gedacht.  Een tegenprestatie komt naast het zoeken en begeleiden naar een baan. Wij gaan uit van de eigen kracht van mensen en denken dat  ze soms een duwtje moeten hebben in de vorm van een uitgestoken hand om het overzicht te krijgen hoe ze alles kunnen combineren.  Hoe regel je dat je je kinderen op tijd overal naar toe brengt en op tijd kan gaan werken als alleenstaande moeder met een bijstandsuitkering? In plaats van een keer per jaar een gesprek zou dat vaker wenselijk zijn waarbij de insteek zou moeten zijn: Mensen ondersteunen om ze vooruit te helpen. Insteken op controle heeft minder zin, we hebben vernomen dat fraude in onze gemeente weinig voorkomt. En laten we eerlijk zijn, er is niet genoeg werk voor al deze mensen. GroenLinks is erg benieuwd of de wethouder een deel van deze 100 mensen die nu een uitkering krijgen ook bij elkaar geroepen heeft om met de mensen zelf ipv over de mensen te praten hoe ze tegen een tegenpestatie aankijken?  

Is de WMO raad afgelopen jaar vernieuwd zoals gezegd met mensen uit meerdere doelgroepen?

Als GroenLinks willen we er nog even de aandacht op vestigen dat verduurzaming banen creert: het leggen van zonnepanelen of het isoleren van huizen zorgt voor werk.

Verkeerveiligheid/snelfietsroute en centrum  van Mook

Snelfietspad, het centrum in Mook en de weg naar en rondom scholen:  Verkeersveiligheid staat hoog aangeschreven bij ons.  

Het centrum van Mook, waar de mensen voorzieningen hebben, dat duurzaam vorm krijgt en waar de bewoners en toeristen trots op kunnen zijn. Dat is wat GroenLinks wil, bij voorkeur met de huidige ondernemers.

Wij zijn erg benieuwd naar de uitvoering en net als iedere burger willen wij hier graag concrete stappen in zien.

De communicatie over het hart van Mook, het snelfietspad en de zorgwoningen in Mook  kan wat GroenLinks betreft nog beter. Het is belangrijk dat mensen vroegtijdig mee kunnen denken. Ben transparant hoe je mensen mee laat denken en communiceer dat vanaf het begin. Veel burgers beseffen niet dat er inspraak is geweest door een deel  van de bevolking, de zogeheten vertegenwoordigers van organisaties. Een oplossing voor dit probleem is om at random mensen te vragen mee te denken, zet een oproep in de Ter Sprake. Beperk daarbij het aantal plaatsen om het werkbaar te houden.

Integriteit

De raad is dit jaar geschoold in integriteit. Integriteit staat hoog in het vaandel bij GroenLinks. Integriteit betekent ook dat je niet pleit voor iets in je eigen straat of voor je eigen clubje waar je lid van bent. GroenLinks heeft dit goed begrepen en ervoor gekozen om de fractievoorzitter als belanghebbende niet het woord te laten voeren over de snelfietsroute. GroenLinks is blij met de steeds grotere bewustwording wat integriteit in de praktijk betekent.

Financiën

Wij vinden het zorgelijk dat de doorvertaling van deze kadernota naar een programmabegroting 2016-2019 een tekort laat zien van 207.000 euro in 2016 oplopend tot 277.000 euro in 2019.  Een hele opgave om dit tekort weg te kunnen werken. Wij willen daarvoor  samen met de DGP en PVDA een amendement indienen om te komen tot een bestuurlijk/ambtelijke klankbordgroep.  Daarover dadelijk meer.

Tot slot

Bovenstaande maakt ons verwachtingsvol wat dit college het komend jaar gaat doen. De plannen zijn mooi, een enkel begin is gemaakt en nu graag concreet vooruit! Daarin hebben wij alle vertrouwen in dit college. Succes!