Donderdagavond 4 november vond er in Molenhoek, in gemeenschapshuis de Wieken, een politiek café plaats, georganiseerd door de dorpsraad van Molenhoek. Op verzoek van de dorpsraad lieten de politiek partijen hun licht schijnen over resultaten uit de afgelopen raadsperiode, speerpunten voor de toekomst en hun visie op het dorp Molenhoek en de gemeente over 5 jaar. Hieronder kunt u de bijdrage van GroenLinks lezen, zoals uitgesproken door haar lijsttrekker.
Dames en heren,
Wanneer ik als lijsttrekker van GroenLinks vanavond deze voordracht voor u hou, doe ik dat in de wetenschap dat ik hier misschien over een jaar wéér sta. Ik ben dus niet van plan om mijn kruit vanavond allemaal te verschieten, want dan heb ik over een jaar niets meer te vertellen.
Er werd ons gevraagd naar resultaten uit de afgelopen periode :
Omdat we een raadsprogramma hadden, wat door alle politiek partijen onderschreven is bij aanvang van de raadsperiode, zijn de volgende projecten wat ons betreft als succes voor de gehele raad te omschrijven :
- Brede school Molenhoek
- Het nieuwe centrum van Middelaar
- Lierdal blijft groen
- Woningbouw in Middelaar is weer mogelijk
- Er komen geen 150 drijvende woningen in de Mookerplas.
- Herstructurering voetbalvelden.
- Er is ruimte geweest voor extra cultuuronderwijs op de scholen
– De WMO is naar onze mening goed opgezet.
Maar er waren ook minpunten de afgelopen periode !
-Communicatie met de burger blijft een zwak punt, behoort nog niet tot de bedrijfscultuur van het gemeentelijk apparaat.
-Mislukken van het centrumplan in Mook, door onvoldoende kennis en expertise op het gemeentehuis ( geen hardheidsclausule in het contract )
-Dit geldt ook voor het project hotel de Plasmolen, dat na een moeizaam verkregen goedkeuring door de gemeenteraad nu al weer jaren op z’ n gat ligt : er gebeurt weinig tot niets. Voor een gemeente die toerisme als speerpunt van z’ n economie wil maken geen goede zaak, zeker gezien de locatie.
Speerpunten komende vier jaar : Zie voor de complete lijst onze website, hier een greep :
- Eerst en vooral blijven we hameren op het verbeteren van de communicatie : een situatie zoals hier in Molenhoek waarbij de bewoners niet genoeg worden ingelicht over de tijdelijke huisvesting van de school is iets wat volgens ons niet meer voor mag komen. Bedenk bij alles wat je doet en plant hoe en wanneer je daarover het best in contact kan treden met de betrokken inwoners. Zodat er in ondeling overleg misschien zelfs een betere oplossing te vinden is dan het gemeentelijk uitgangspunt. Overigens is dit een probleem dat ook bij andere organisaties speelt : ik hoef alleen maar te verwijzen naar het plan Heiderijk om duidelijk te maken hoe een betere communicatie vooraf misschien niet iedereen enthousiast had gekregen, maar wel de grote verontwaardiging over het “rauw op het dak vallen” had kunnen voorkomen.
-Iedere kern dient een herkenbaar dorpshart te krijgen. In Molenhoek en Middelaar wordt daar aan gewerkt, voor Mook moeten nog de nodige stappen gezet worden.
- Het openbaar vervoer willen we verbeteren door betere aansluitingen, hogere frequenties een meer halteplaatsen ( Middelaar),we willen de fiets als vervoermiddel stimuleren en veilige fietsroutes aanleggen voor zover nog niet aanwezig.
-Woningbouw naar behoefte van de bevolking, met nadruk op starterswoningen en woningen met zorgfuncties ( mantelzorg- aanleunwoningen). Een voorbeeld hoe het niet moet is het voormalige klooster op de Bovensteweg in Mook, want niet voor de behoefte gebouwd en derhalve slecht in de verkoop. Ook dienen de woningen gefaseerd opgeleverd te worden, zodat er gedurende de jaren voor starters woningen beschikbaar komen. We moeten proberen de doorstroming te stimuleren.
-Een laagdrempelig, goed bereikbaar WMO-loket in iedere kern.
-Meedoen mogelijk maken.
Sociaal beleid is geen financieel vangnet maar een ondersteuning voor mensen om hun leven op orde te krijgen en een plek op de arbeidsmarkt en in de maatschappij te verwerven. GroenLinks wil kansen creeëren voor kwetsbare burgers : meedoen staat voorop.
Mensen met een beperking moeten de baas kunnen blijven over hun eigen leven en actief deelnemen aan de samenleving. De gemeente ondersteunt hen daarin.
Mensen die kwetsbaar zijn krijgen extra aandacht door ze te betrekken en aan te spreken op hun mogelijkheden en te ondersteunen indien nodig.
Toekomstbeeld van onze gemeente/Molenhoek :
In onze optiek is de huidige gemeente Mook en Middelaar binnen nu en een aantal jaar opgegaan in een grotere, stabiele, capabele en toekomstbestendige gemeente, met oog voor de verschillende kernen, oog voor het landschap en oog voor de behoeftes van haar inwoners. Een gemeente die bijvoorbeeld werk maakt van een duurzame visie op ons landschap, waarbij de mensen die het landschap beheren daar ook het budget en de waardering voor krijgen.
Per slot van rekening is de natuur die ons omgeeft één van de grootste pluspunten van onze gemeente. Dit pluspunt dienen we te koesteren en, met inachtnemen van de wensen van onze inwoners, te gebruiken om Mook en Middelaar als toeristische trekpleister meer op de kaart te zetten.
Ondanks alle opmerkingen die het tegendeel beweren is het voor een kleine gemeente als de onze niet mogelijk om alle taken goed uit te voeren. Dat ligt niet alleen aan de gemeentelijke organisatie an sich, maar ook aan de manier waarop de BV Nederland haar staat wenst in te richten. Wanneer steeds meer rijkstaken naar de gemeentes worden gedelegeerd en daarbij de budgetten worden afgeknepen gaat voor de kleinere gemeentes op een gegeven moment het (financiële) licht uit.
Het kleinschalige en besloten karakter van de dorpen in onze gemeente is het best gewaarborgd in een landelijke gemeente die bestaat uit een aantal relatief kleine dorpen met een wat grotere kern (Gennep) erbij, en niet in een gemeente die in de toekomst wellicht wordt opgeslokt door grote broer Nijmegen. Kijk eens een keer rond in ‘Nijmegen noord’ (voorheen Lent en Oosterhout). Het handhaven van de huidige provinciegrens lijkt ons een goede barrière om dit scenario voor ons uit te sluiten. De groene buffer tussen M&M en Heumen biedt kans de bouwdreiging vanuit de Stadsregio af te wenden.
Naast het geografische vraagstuk vinden we het voor de groep mensen die door de gemeente ondersteund wordt van het grootste belang dat er een stabiele, duurzame en capabele gemeentelijke organisatie komt. Wanneer de gemeente Mook en Middelaar alleen moet doorploeteren en door personeelsgebrek en financieele problemen deze groep mensen niet die ondersteuning kan bieden die ze verdient, vindt GroenLinks dat een situatie waar alleen een diep schamen past. En volgens ons bevinden we ons niet ver van dat punt.
Wat betreft Molenhoek :
Molenhoek zien wij over vijf jaar als een vitaal dorp waar het goed wonen is, met voldoende basisvoorzieningen en de mogelijkheid om de ontbrekende boodschappen en voorzieningen iets verder weg te halen, of dat nu oost, west, zuid of noord is.
Mocht u door het voorgaande verhaal méér willen weten over onze standpunten :
- Dan kunt u mij nu een vraag stellen.
- Dan kunt u onze website bezoeken : www.noord-limburg.groenlinks.nl
- Dan kunt u wachten tot we hier volgend jaar weer aanwezig zijn.....