Woensdag 17 november werd tijdens de debatavond door GroenLinks de inleiding verzorgd over het thema leefbaarheid.

Toen voor GroenLinks het onderwerp “leefbaarheid” uit de hoge hoed werd getoverd moest ik mij even achter het oor krabben. Wat wordt er nu eigenlijk met leefbaarheid bedoeld ?


Ik heb eerst maar eens even op internet gezocht. Dit is wat wikipedia te melden had : Met het begrip leefbaarheid wordt aangegeven hoe aantrekkelijk en/of geschikt een gebied of gemeenschap is om er te wonen, of te werken. Het is een typisch containerbegrip en dus heeft iedereen een idee van de betekenis, maar de exacte omschrijving is sterk afhankelijk van tijd en plaats. Het is deels een uitgesproken subjectief begrip.
Kortom : leefbaarheid is dat wat diegene die de term uitspreekt er mee bedoelt.

Zo kwam ik natuurlijk geen stap verder : de insteek van vanavond is dat er discussies gevoerd worden, en op deze manier heeft iedereen altijd gelijk, de doodsklap voor een discussie.

Al verder denkend kwam ik op twee soorten leefbaarheid, als je dat zo uit kan drukken :

- de objectieve leefbaarheid, die te vangen is in cijfers, zoals de aanwezigheid van winkels en scholen, hoe vaak de gemeente de weg veegt en of er een dorpshuis is.
- en de subjectieve leefbaarheid, die volgens mij niet zo goed te meten is : hoe stellen de inwoners zich op, is er echt een gemeenschap : worden er activiteiten georganiseerd, zorgen de buren voor elkaar, wordt oma Jansen wel eens meegenomen voor een uitje, achter de geraniums vandaan en hoe staat het vrijwilligerswerk ?

Kan er misschien vanuit de subjectieve leefbaarheid een oplossing voor problemen in de objectieve leefbaarheid komen ? Een voorbeeld : de gemeente heeft weinig tot geen geld om aan onderhoud van straat en plantsoen te doen, misschien nemen bewonersgroepen dat gedeeltelijk voor hun stukje over ?

Omdat we hier vanavond zitten om na te denken over de komende 4 jaar wil ik wl eens weten van de verschillende partijen hoe de gemeente zich op moet stellen : moet de gemeente zich focussen op de objectieve of de subjectieve leefbaarheid, kan de gemeente daar uberhaupt invloed op uitoefenen en zo ja hoe ?

De objectieve leefbaarheid lijkt GL  a priori een taak voor de gemeente

Het speerpunt van GroenLinks is : niet de objectieve maar de subjectieve leefbaarheid.

  • Hoe kunnen we de subjectieve leefbaarheid vergroten :
    - betere communicatie met inwoners, inventariseren wensen en meningen
    - objectieve en subjectieve veilgheid vergroten
    - leefbaarheid verankeren in gemeentelijk beleid : op de website van de gemeente is geen enkel beleidsstuk te vinden bij de zoekterm “leefbaarheid”, alleen de opzet van het convenant dorpsraden.
    - gemeenschapszin vergroten, zorgen dat mensen elkaar kennen door bijv organiseren van buurtfeesten/dagen, hierdoor neemt de bereidheid elkaar te helpen ook toe
    - wijks-dorpsraden krachtig ondersteunen
    - inwoners betrokken krijgen door te laten zien dat ze wel degelijk invloed kunnen hebben op hun omgeving.

De afstemming tussen instanties en burgers, is dat een rol voor de gemeente of niet ?

  • - ontwikkelen van een collectieve visie (inhoudelijke focus) samen met bewoners en instanties
    - ontwikkelen van een (SMART) sociaal programma voor een wijk
    -integrale wijkaanpak hoe doe je dat?
    -in balans brengen van de sociale infrastructuur
    -afstemming interventies tussen leefwereld van bewoners en systeemwereld van professionals
    -bewoners als co-producent en/of opdrachtgever van hun eigen leef en woonomgeving (met groen natuurlijk).