Naar aanleiding van de begrotingsbehandeling in de raad van de gemeente Mook en Middelaar heeft de fractie van GroenLinks de volgende algemene beschouwing ingediend.
ZWARTBOEK
Algemene Beschouwingen GROENLINKS Mook en Middelaar
Programma begroting 2011- 2015
Fractie: W. Creemers J Boot
Zwartboek: de gemeente Mook gaat kopje onder
Inleiding
Onze groene, prachtige gemeente Mook en Middelaar, met veel kansen door de ligging, de natuur en een levendige historie heeft de begroting voor 2011 opgesteld.
De algemene beschouwingen van GROENLINKS blikt terug op het raadsprogramma, kijkt naar de gevolgen van de besluitvorming over de herindeling en geeft koers aan de toekomst.
Wij hebben zin in de toekomst en de noodzakelijke veranderingen die op alle gemeenten af komen maar vooral de kleinere gemeenten treffen.
Centraal staat immers de inwoner van de landelijke, groene en duurzame gemeente Mook en Middelaar.
Ook al zijn er verschillende, historisch ontstane, deelgebieden te herkennen: Plasmolen, De Bisselt, Molenhoek, Mookerhei en meer, GroenLinks beschouwt onze gemeente als één onlosmakelijk en smakelijk geheel waar het goed wonen, recreëren en werken is.
De ambtelijke organisatie heeft met de geboden riemen geroeid en is te kenschetsen als loyaal, betrokken en dienstbaar. Voor het proces van herindelen is naast het gewone werk buitengewoon veel inzet geweest. Dat daarnaast stukken, voorstellen, nota’s memo’s, cijfers, projecten en een goed leesbare begroting gemaakt zijn is een klein wonder te noemen.
GroenLinks spreekt hierbij en hiervoor haar bewondering en complimenten uit.
Gedurende vijf jaar heeft GroenLinks het raadsprogramma positief kritisch gevolgd en de constatering past dat we – raad, college, ambtelijke organisatie en inwoners- op diverse beleidsterreinen nu duidelijker weten waar we aan toe zijn.
Dit zijn we, dit willen we, dit kunt u verwachten en hier moeten we het mee doen:
· Het is een ramp dat we als zelfstandige gemeente verder moeten
· We zakken door de bodem van onze mogelijkheden
· Het vergt een aantal jaar om (opnieuw) de samenwerking op te bouwen
· De zwakke financiële positie en de rijksbezuinigingen met een aantal gemeentelijke- in plaats van rijkstaken leidt tot een beleidsarm en zelfs beheersarm scenario.
Bezuinigen moet, maar alleen in overleg met maatschappelijke partners, instanties en verenigingen, dat is in ieder geval een uitgangspunt van GroenLinks. En dat overleg vindt vóóraf plaats, transparant, flexibel, met vertrouwen, waarbij ruimte is voor eigen initiatieven en zelfsturing. Een kaasschaafmethode is niet meer van deze tijd. GroenLinks stelt als basis voor de KBO methode:
· Kinderen: goed opvoeden, fijn opgroeien en gericht ondersteunen zorgt voor weerbare eigentijdse en taakvolwassen mensen. Daar wordt de basis gelegd voor volwassenheid, daar wordt dus als het aan ons ligt niet op bezuinigd.
· Bibliotheek: een aanbod wat past, verbonden met school en een taak binnen het dorpshart van alle kernen. Daar is de Plus zichtbaar van alle Plus projecten die Biblioplus heeft laten zien. Voor kinderen en volwassenen, maar vooral voor 0uderen is de bieb een goede ontmoetingsplaats. Combineren van huisvesting met gemeenschapshuis, zorg en school in de buurt van winkels zorgt voor een Plus in onze beleids- en beheersarme gemeente.
· Ouderen: er is sprake van geboorte afname en dus krimp in de regio. Scholen krijgen minder leerlingen omdat in Mook ook de voorzieningen afbrokkelen, tegelijkertijd neemt het aantal ouderen toe. Er is een dubbele vergrijzing.
Dubbel want de gemiddelde leeftijd is ook hoger geworden en er zijn meer ouderen door de na-oorlogse baby-boom ( GroenLinks weet sinds vorige week dat kinderen niet uit een kool komen) Ouder worden we door een betere zorg en betere woonomstandigheden .Een beetje vreemd: AED’s zijn in Mook nog niet overal toegankelijk.
Voor de ouderen en kwetsbare mensen die ondersteuning nodig hebben moet er een goed vangnet zijn. Vrijwilligers doen veel goed werk, “ Voor mensen door mensen”: Bezuinigen op KBO’s is dus wat ons betreft niet aan de orde.
De samenwerking in de gemeenteraad en de sfeer die er heerste is goed te noemen. Dat is mede te danken aan de voorzitter van de raad en het voor alle partijen opengestelde raadsprogramma. Wij kijken daarop met tevredenheid terug. Waar we kritischer op zijn en blijven is de communicatie. De gemeenteraad is er onvoldoende in geslaagd het genomen besluit om te herindelen naar de inwoners over te brengen. De verkiezingen hebben dat uitgewezen.
Partijen die een referendum normaliter een vies woord vinden roepen dat woord nu het hardst. “Luisteren naar de burger” wordt gezegd: als een burgerinitiatief wordt ingediend stemt men tegen of wil men de voorstellen wijzigen.
Verkiezingsuitslag: heeft geleid tot een lichte verschuiving in zetelverhouding. Het oude besluit is genomen met een uitslag van 9 voor en 4 tegen. Volksvertegenwoordiging en met meerderheid van stemmen heet dat in gemeenteraadsland. Als voetballer wil je niet met 9-4 om de oren krijgen.
Propaganda:
Het CDA heeft volop meegedaan in het College en op die wijze meegewerkt aan de herindeling- traject en het vele geld wat daarmee gemoeid is.Een paar jaar jaar geleden is er een raadsbesluit genomen en dat werd uitgevoerd met haar CDA- wethouder. Juist het CDA wil het nu anders.
Was de oorzaak van alle problemen voor Mook niet die groene bestuurlijke laag. Was de actie met het inhuren van professor Boekema om te komen met een rapport waarvan het kenmerk is de “open deur” conclusie wel eerlijk?
Mag een raadslid betalen voor rapporten of is het gezegde “wie betaalt, bepaalt” alleen voor anderen?
Mook ligt waar het ligt, een rijke Limburgse gemeente in het Groen.
Een huisje met vier windstreken. Opsplitsen van onze gemeente is een gedachte die niet bij ons past.
Inwoners kiezen al jaren VRIJ voor verschillende niveaus van dienstverlening in hun omgeving.
Vrij zijn is: “Een open deur” want waar wil je: Geboren worden, naar welke school wil je, waar ga je winkelen,hoe is de veiligheid geregeld, wat voor score heeft mijn ziekenhuis, naar welke arts wil je, waar komt de tandarts, wie is mijn apotheek, welk crematorium of welke begraafplaats,
daar wil, kan en mag de gemeenteraad toch geen invloed op hebben?
En straks: weer een nieuwe CDA- gedeputeerde om te gaan herindelen, weer met de twee miljoen lokgeld? Groen Groener Groenst: -----wij denken dan aan neuskeutels--- maar dan vooral bah voor de propaganda die in een ander tijdsgewricht niet zou misstaan ( ja de tijd van” Zwartboek”)
Propaganda met termen als burgers, van onder af herindelen en een SP- nee, wij willen een referendum, wat willen onze klanten, inspelen op onderbuikgevoelens zoals brandweer en ambulance etc.
De gemeente heeft geen klanten, je kunt nergens een paspoort kopen, je moet een bouw- en sloopvergunning bij een gemeente halen, bijstand wordt op basis van wetten door de gemeente verdeeld, je hebt geen vrije keuze. Je wilt als inwoner gewoon een goede, nee Excellente dienstverlening.
En hoe moet dat dan in Mook als je digitaal gegevens moet aanleveren omdat je bijvoorbeeld je bijgebouw wilt slopen om daar een stal van te maken voor koeien?
Nu ligt de zetelverdeling anders: 6 voorstanders en 7 nee tegen deze herindeling. Maar de getelde stemmen van de hele gemeente wijzen op een ander beeld:
CDA en VVD hebben samen 47,65 procent van de stemmen en DGP/PvdA/GL hebben samen 52,35 procent van de stemmen.
Dat VVD en CDA samen een meerderheid in raadszetels hebben is, tgv restzetelverdeling, correct.
Partij Stemmen Proc. Zetels
DGP 1086 31,25 4,06
PvdA 373 10,73 1,40
CDA 426 12,26 1,59
VVD 1230 35,40 4,60
GroenLinks 360 10,36 1,35
3475 100,00
Kiesdeler 267,3076923
Stemmen:
VVD+CDA: 47,65 0,00 1230 426 1656
DGP+PvdA+GL: 52,35 1086 373 360 1819
Maar het is dus niet zo dat een meerderheid van de kiezers op de 'anti-herindelers' heeft gestemd!! En dat is wel wat de perceptie is die je krijgt als je het nieuws volgt.
Als we de verkiezing als een soort verkapt voor/tegen herindeling referendum beschouwen, dan is (een kleine) meerderheid van de kiezers over de hele gemeente beschouwd dus nog steeds voor herindeling.
Wat GroenLinks betreft zijn we benieuwd naar de vraagstelling en het tijdstip van het referendum en vooral hoe de Tweede Kamer de uitkomst in haar beslissing laat meewegen. Het referendum moet voldoen aan een aantal eisen en een hoge opkomst kennen. En in de tussentijd? De mensen die in de rijkste gemeente van Limburg wonen willen wel dienstverlening op niveau, want de lasten zijn ook buitensporig hoog in vergelijking met Gennep, Bergen, Groesbeek en Heumen.
Wat wil GroenLinks in de digitaleToekomst:
1 onze excellente dienstverlening is gericht op de vraagstelling van onze inwoners
2 inwoners van Mook en Middelaar kunnen hun zaken snel en zeker regelen
3 Altijd de juiste behandeling: er is een optimale interne en externe dienstverlening en keten- samenwerking
4 gegevens worden één keer opgevraagd. ( bij voorkeur digitaal en via DIGID)
5 de gemeente is transparant , bereikbaar en aanspreekbaar
Dit kunnen we als kleine gemeente nog niet aanbieden:
Ad 1 vragen van inwoners die met NEE worden beantwoord ( Ministerie van Binnenlandse Zaken)
1. Sneller beslissen over bijzondere bijstand
2. Gemiddeld minder dan tien bewijsstukken overleggen
3. Verantwoording en controle WMO
4. Minder indicatiestellingen en medische onderzoeken WMO toepassen
5. Mediaton toepassen
6. Subsidieaanvragen vereenvoudigen ( VNG model)
7. Minder indieningsvereisten bij vergunning aanvragen
Ad 2 snel en Zeker zaken regelen:
1. Toegang bieden tot MIJNOVERHEID.nl
2. Aansluiten op DIGID
3. Website laten voldoen aan webrichtlijnen
4. Aansluiten op 14+ nummer om één telefoonnummer aan te bieden
Ad 3 de tien belangrijkste diensten online: in Mook nog niet:
1. Afspraak voor rijbewijs of reisdocument
2. GBA uittreksel
3. WMO voorziening of afspraak voor een gesprek daarover
4. Bijzondere bijstand
5. Waarden voor OZB inzien
6. Verhuizing doorgeven
7. Kwijtschelding belastingen
8. Bezwaarschrift indienen
9. Hoe gaat het met mijn vergunning ( track and trace)
Ad 3 ketensamenwerking
1. Recht op inkomensondersteuning online berekenen
Ad 4 één keer gegevens aanleveren
1.Geautomatiseerd belastingen kwijtschelden
Ad 5 transparant en bereikbaar
1. Kwaliteitshandvest
2. Deelnemen aan waarstaatjegemeente.nl
“ Geen kunst meer of geen kunst aan”
Reactie per programma:
Aanbieding:
Het is de goede gewoonte geworden meetbare doelstellingen en prestatie-indicatoren te hanteren. Waar staat je gemeente en waar wil je naar toe? Dat een landelijk systeem in Mook nog niet is toegepast zegt iets over de bereidheid om te beginnen jezelf en zeker de dienstverlening naar de inwoners tegen het licht te houden. Met een rapportcijfer in de hand op weg naar een betere toekomst.
Termen als elkaar uithelpen, welhaast onmogelijke opgave, aanzienlijke gevolgen, enorme impact, gigantische rijksbezuinigingen zeggen ons niets als er geen meetbare en objectieve gegevens zijn.
Staat in de regiovisie dat het Hart van Mook en de Brede-school Molenhoek en de MFC Middelaar en de voorzieningen die minimaal noodzakelijk zijn hoe dat dan procesmatige en projectmatig wordt opgepakt? Is gewaarborgd dat de goede dingen behouden blijven, sterker nog verbeterd worden?
Is inmiddels de communicatieparagraaf toegevoegd aan ieder voorstel? Welk communicatiemiddel wordt ingezet en welk doel wordt dan bereikt? Dat zijn relatief eenvoudig te regelen processen waarmee iedereen die een voorstel schrijft zich al vroegtijdig afvraagt :
HOE GAAN WE DIT COMMUNICEREN?????????????
Een sluitende begroting in 2011 en een stuitende begroting in 2012 e.v. Daar gaan we een nieuwe raad mee op pad sturen?
Wij van GroenLinks verwachten een voorstel om gezamenlijk te beoordelen wat wel of niet meer gedaan kan worden om voor de Kinderen Bibliotheek en Ouderen, en daarnaast de meest kwetsbare groepen in ons dorp de pijn te verzachten, en dat niet door nu een pleister te plakken terwijl er een amputatie aankomt als we verder niets doen.
Voorstel om de begroting te sluiten met:
Vergoedingen raad- en commissieleden te verlagen. Goed voorbeeld doet goed volgen
Afschaffen Jumelage Helaas, we kunnen het niet meer
Representatie: geen blommetje meer bij jubilea als 100 jaar worden of 50 jaar getrouwd of bij de huwelijken………….. en ook geen rode rozen meer voor onze vriend Job C uit A. hoe diep kun je zinken als de rijkste gemeente van Limburg dat niet eens meer kan…….
Maar dan gaan we ook de lunches voor bestuurders en werkgroepen afschaffen.
“Broodtrommel mee naar Mook” geachte gedeputeerde, commissaris van de Koningin en anderen(vnml. externe dure adviesbureaus!
Rampenbestrijding: wanneer er onverhoopt een flat uitbrandt dan is Mook niet in staat zelfstandig opvang en verzorging te regelen, we hebben dan de regio hard nodig. Bezuinigen op die praktische zaken lijkt ons niet slim maar een voorbeeld van”penny wise en pound foolish”
Bibliotheek: de laatste basisvoorziening wordt afgebroken. Wij werken daar niet aan mee. Maar willen dat er keihard geknokt wordt om dit in ons dorp te behouden.
Minder verkeersborden, en plannen en grondbeheer zijn zaken die ook moeten en niet anders kunnen.
Wachtgeldverplichtingen en afbouwen subsidies conform AWB:
Voordat er gesnoeid wordt in BCO subsidie is natuurlijk wel onderzocht of er ook wachtgeld verplichtingen zijn, dat geldt ook voor “ De Stroming”.
Geen cultuur is voor ons rijke dorp een gemis aan beleving. Wilders, Rutte en Verhagen: een noord-limburger en een zuid-limburger plegen kaalslag in het cultuurlandschap, en Mook volgt deze landelijke trend.
Onderhoud van kunst niet meer uitvoeren? De volgende generatie krijgt de rekening.
Veiligheid
Dat onze pomphouders particuliere beveiliging moeten inhuren is al een gotspe, maar dat er een soort inbrekersparadijs is ontstaan omdat er geen tot weinig inzet is in Molenhoek en Mook vraagt om actie in projecten als BIN. Buurtinformatienetwerk waarbij de mensen zelf actie ondernemen in samenwerking met de politie en de gemeente.
WABO
Zonder de juiste investeringen geen wabo uitvoering. Wij dringen aan op samenwerking met de andere gemeente om de dienstverlening te garanderen. Iemand die een schuurtje wil slopen moet digitaal tekeningen aanleveren.
Groesbeek:
Geen verdere onderzoeken naar ontsluiting Groesbeek. Wij van GroenLinks zijn vanaf het beging tegen dit soort dure werkverschaffing geweest . “Op een rapport kun je niet rijden”.
Economische zaken
Vereenvoudig de regelgeving en de mogelijkheden om te ondernemen in een groene omgeving. Bijvoorbeeld in de buurt van het station kan eerst de oude kenut worden opgeruimd en gesaneerd en dat is een prima uitvalsbasis voor natuurgerichte kantoren en evenementenbureaus. En het idee van een restauratiewagen met overnachten op een spoorbaan ( en een toilet) prima toch of heeft het College andere plannen met het gebied van categorie 4?
Onderwijs
Iedere leerling minder op school scheelt in de exploitatie zo’n 5000 euro. Een goede zaak dus om het gebouw van de Adalbert of te renoveren of nieuwbouw in combinatie met het Hart van Mook te maken. Maatwerk, gericht op duurzaamheid en de toekomst. Energiebewust en goed gebouwd voor de toekomst. De klaslokalen die leeg komen zijn prima kostendekkend te verhuren of te gebruiken voor de bibliotheek. Goede plannen maken op basis van gedeelde visie. Destion bouw voor ons een nieuwe school met woningen erbij voor het normbedrag. Leuke projectopdracht toch?
De term Bredeschool wordt niet goed gebruikt. Een netwerk van professionals rondom het kind is niet gebouwafhankelijk. Alleen kinderopvang toevoegen en verder niets doen met samenwerking doet geen recht aan het profiel van een eigentijdse dorpsschool. De school is veel verder dan de gemeente kan bedenken. Tijd voor een goed visiedocument en een goede samenwerkingsovereenkomst met Centrrum Jeugd en Gezin, GGD kinderopvang, sport en bibliotheek, schoolmaatschappelijk werk etc.
Aanbesteden volgens vooraf opgestelde criteria en geen voorkeursbehandeling voor bedrijven die we al kennen. Objectief en eerlijk aanbesteden levert mogelijk voordeel op wat inzetbaar is voor andere projecten. In ieder geval voor een Frisse School- B niveau met uitschieters naar A ( PVE Rijksbouwmeester).
Cultuur en recreatie
Niet alleen maar wandelen, maar een breed aanbod van allerlei activiteiten. Goe dop weg, maar keis uit meerdere wegen het beste belevenis aanbod voor de toerist. Geen toeristenbelasting meer maar verplicht een aantal mensen in dienst bij horecaondernemingen die bij de gemeente aankloppen voor werk en/of bijstand.
Sportbeleid:
Jongeren op Gezond Gewicht, (JOGG)
Jeugd kennis laten maken met een divers aanbod van allerlei sporten Dat beleid wil Groen Links. Dan kan ook met steun van Limburg.
ROC/WSW/Bibliotheek
Wat heeft het voor zin om laaggeletterdheid te subsidiëren als tegelijkertijd de bieb verdwijnt. Volwassenen- educatie en participatiebudget kunnen best wel ander ingezet worden/ wij kiezen voor het voorkomen van problemen en zetten vol in op jeugd. Geen uitval, geen achterstanden en een goed aanbod van jeugd-voorzieningen. Het CJG kan veel meer als ketenpartner opzetten dan tot nu toe zichtbaar was. Wij willen minimaal steunpunten bij de scholen en zichtbare Zorgteams.
Woningsplitsing vereenvoudigen:
GroenLinks wil dat het eenvoudiger wordt om de grote huizen en boerderijen in Mook en Middelaar te splitsen. De regelgeving is eenvoudig aan te passen en daarmee worden starters de dorpen binnengehaald en kunnen ook ouderen kleiner en betaalbaarder gaan wonen.
Sociale Zaken waar GroenLinks een aantal accenten wil zetten:
Meetellen en Meedoen:
1 Om wie gaat het?
2 Wat wil je bereiken?
3 Wie bieden die diensten aan?
4 Om hoeveel geld gaat het in Mook?
5 Welke wet ligt eronder? Welk gemeentelijk beleid? Is er een verordening?
6 Heeft Mook nog ambitie?
Bemoeizorg:
1Complexe zorgmijders
2 Handhaven en Stabiliseren
3 Partners als GGZ, GGD
Sociale activering:
1 Mensen die langdurig in de bijstand zitten en die in een sociaal isolement dreigen te raken.
2 Inwoner neemt stappen om buitenshuis of buiten het gezin activiteiten te ondernemen in de maatschappij.
5 Wet werk en bijstand, verordening re-integratie, minima beleid
Armoedebeleid:
Inwoners die een inkomen hebben van minder dan 120% van het sociaal minimumloon.
Aantal inwoners dat in armoede leeft is kleiner en de participatie is bevorderd
Maximaal meedoen.
Schuldhulpverlening:
Inwoners die schulden hebben en zich melden bij de gemeente.
Voorkomen dat mensen in te grote problemen raken en het bestrijden van problematische schuldensituaties.
Zo zijn er nog meer zaken te concretiseren:
WMO (prestatieveld 6), re-integratie, inburgering en volwassen educatie
Beleidsarm wil zeggen dat beleid ook voorbij gaat aan de mensen die dat extra nodig hebben en niet mondig genoeg zijn om hun recht te halen.
De voorbeelden door mevr Maalsté aangehaald tijdens diverse vergaderingen biedt ons hoop dat ook de VVD deze mensen niet laat stikken. Synthese, Pantein, Proteion, GGD: de nieuwe bureaucratische tijgers worden door het nieuwe college op hun goede daden afgerekend.
Afval
Geen langdurige contracten met ARN/ Remondis afsluiten terwijl de markt in beweging is. Jaren lang is veel te veel betaald aan deze Club die voor een habbekrats is verpatst aan Remondis, ver beneden de werkelijke waarde. De gemeenten betalen daar nog steeds allemaal aan mee. Bovendien staat de wet ARHI in de weg. Of niet?
Ook het privatiseren van de milieustraat kan en mag niet ten koste gaan van onze betrokken medewerkers die jaren lang keihard gewerkt hebben om een goed resultaat neer te zetten. Privatiseren onder voorwaarde van behoud werkgelegenheid, lage tarieven en geen te hoog tarief voor de Laddervrienden van Lansink.
Betalen per lediging en per volume is net zo diftar als per kilo en is bespreekbaar als de administratieve lasten maar afnemen. Wij willen het snoeihout nog steeds twee keer per jaar gratis laten ophalen. Dit bevordert de samenwerking en de ontmoeting in de buurt en zorgt tevens voor een beter verzorgde omgeving.
Slot:
Wij wensen het nieuwe college en de nieuwe raad alle wijsheid en kennis toe die ze hard nodig hebben om het Zwartboek Mook, met water tot aan de lippen om te toveren in het Groene Spookjesboek.
Het Spook van Mook is niet het H-woord, de herindeling, ook niet de Toekomst.
Het spook van Mook is de Ontkenning van de werkelijkheid.
Het besef dat we het alleen niet konden, zeker niet kunnen en in de toekomst ook zeker anders moeten doen ten behoeve van de inwoners van Mook, dat besef is essentieel.
Samenwerken vraagt van alle partijen iets.
GroenLinks heeft Zin in de Toekomst, ook in een Zwartboek zijn soms mooie dingen te vinden….