Bij de behandeling van de gemeentebegroting 2012-2015 heeft GroenLinks de volgende gedachten over het voetlicht gebracht.
Zin in de toekomst
GroenLinks heeft als voorbereiding op de algemene beschouwingen een brainstormsessie gehouden om voor onszelf eens duidelijk te maken wat we willen in Mook en Middelaar en in hoeverre dat mogelijk is binnen de huidige situatie. Deze situatie is namelijk een gegeven waar we op het ogenblik weinig aan kunnen veranderen, hoezeer we een en ander ook betreuren.
Wat we ook betreuren is de tendens van de huidige regering om allerlei beleid naar gemeenteniveau door te schuiven zonder daar adequate middelen tegenover te stellen. Wanneer de burgemeester toegeeft dat het voor onze gemeente onmogelijk is om bepaalde wettelijk verplichte taken uit te voeren of te gaan voeren lijkt ons dat een duidelijk teken voor het college om hun companen in Den Haag duidelijk te maken dat dit niet de weg is om te bewandelen. Per slot van rekening hebben de leden van het college daar zowel als bestuurder en als partijlid meerdere ingangen.
Zoals echter al in de eerste zin opgemerkt : GroenLinks heeft geen zin om de komende periode mopperend en achteromkijkend door het leven te gaan. Wij hebben, indachtig onze slogan, namelijk wel altijd zin in de toekomst. En die toekomst valt voor de gemeente Mook en Middelaar best wat te veraangenamen, met een frisse portie durf en enthousiasme.
En we vinden dat dat ontbreekt in de begroting die nu voor ons ligt.
Een aantal punten ter verduidelijking van deze stelling :
De WMO:
Bijvoorbeeld in de voorgenomen bezuiniging op de WMO, die wij niet onderbouwd vinden.
Voordat wij in kunnen stemmen met deze begroting willen we duidelijkheid over het WMO-beleid.
In de presentatie die we hebben gehad over de WMO was er sprake van een nogal matte fixatie op de cijfers en “dat het niet zo verder kon”, volgens de wethouder.
Diezelfde wethouder had ook kunnen zeggen dat er een nieuwe kans komt om de WMO beter uit te voeren, met meer aandacht voor de individuele situaties en noden. En dat dat als pluspunt ook de nodige bezuinigingen op kan leveren. Een enthousiast verhaal met een andere insteek levert meer animo en meedenken op, met een grotere kans op succes.
Recreatie en toerisme:
Wanneer we als M&M onze gemeente in de vaart der volkeren op willen stoten door het benutten van de ruimtelijke kwaliteiten voor recreatie en toerisme, moeten we dat daadkrachtig doen. Er zijn namelijk nog minimaal 200 gemeentes die dat willen.
Wij vinden dat het college dit voortvarender dient op te pakken. Een onderzoek naar een fietsbrug en het faciliteren van processen vinden we een te mager uitgangspunt voor een koers waar de gemeente haar toekomst aan moet ontlenen.
· Als eerste moeten we de dorpen openen voor het publiek. Zowel in Mook als Molenhoek zijn de voorzieningen verborgen voor niet-autochtonen. Het heeft me toen ik hier kwam wonen drie weken gekost om te ontdekken dat Mook een supermarkt had.
· Toeristen en bezoekers dienen te zien waar ze voor welke diensten terecht kunnen en moeten er als het ware op natuurlijke wijze naartoe getrokken worden. Voor de kern Mook ligt hier het plan van Concire op tafel, maar ook de kern Molenhoek kan een dergelijke groene (halve ?) mijl goed gebruiken. Het winkelcentrum met bijvoorbeeld de Italiaan waar veel mensen nieuwsgierig naar zijn wordt maar slecht gevonden. Met het op een duidelijke wijze uniform en aantrekkelijk aankleden van de Stationsstraat en de vervolgroute naar het (winkel)centrum is hier al veel gewonnen.
· Maak duidelijk dat je in de gemeente Mook en Middelaar komt, de noordelijkste Limburgse gemeente, en maak een letterlijke Poort van Limburg : kleedt de spoorbrug over de Rijksweg zo aan dat deze het uiterlijk van een stadspoort krijgt. Zodat duidelijk is dat je, eenmaal hier onderdoor, in Limburg en in Mook bent.
· Geef initiatieven vanuit de gemeente de ruimte : als mensen bijvoorbeeld een theetuin willen beginnen moet dat mogelijk zijn, ook als het perceel misschien 50 m2 te klein is of aan andere minimale voorwaarden niet voldoet.
Centrum Mook:
Het centrum van Mook is het onderwerp van vele plannen en studies geweest.
We zijn blij dat er nu een, naar onze mening, aantrekkelijke en haalbare visie ligt. Het is jammer dat de huidige slechte economische situatie roet in het eten dreigt te gooien wat betreft de realisatie van de verschillende individuele projecten.
Toch kan de gemeente ook hier, mits er durf en visie wordt getoond, een rol spelen die de zaak aanslingert. De gemeente heeft namelijk de plicht om voor de huisvesting van het onderwijs te zorgen. Het huidige schoolgebouw is eigenlijk te oud, niet practisch, energie-onzuinig en te onderhoudsgevoelig voor het hedendaags gebruik.
GroenLinks stelt voor om op de locatie hoek Julianastraat/Groesbeekseweg/Rijksweg een nieuwe, brede school te bouwen met een gedurfd uiterlijk en voorzien van de modernste technieken op gebied van energiebesparing ,duurzaamheid en binnenklimaat. Met bovendien een fatsoenlijke gymzaal en moderne faciliteiten.
Wanneer we deze school met een gedurfd, onderscheidend ontwerp op deze plek neerzetten kan deze dienen als een landmark voor Mook, een duidelijk punt waardoor men weet dat dit Mook is, in plaats van een anoniem dorpje.
Als we een dergelijk project als gemeente alleen financieren komt dat uit op een jaarlast van 80.000€ ( projectsom ongeveer 2 miljoen €, lening bij BNG 3 %, afschrijving 50 jaar) Maar voor een dergelijk project moeten er meerdere financieringsbronnen te vinden zijn bij bijvoorbeeld het Rijk, de Provincie en energiemaatschappijen.
Nog afgezien van een duidelijke statement van de kern Mook, aftrap van de Mookermijl als dorpshartproject en het verbeteren van de onderwijshuisvesting heeft dit plan het voordeel dat de huidige locatie van de Adalbertschool vrijkomt voor bijvoorbeeld woningbouw voor starters en senioren, aangevuld met de mogelijkheid om hier een nieuwe huisartsenpost neer te zetten. Het hele stuk van de Groesbeekseweg tot het winkelcentrum komt in principe vrij voor een nieuwe invulling. Aangezien dit stuk gemeente-eigendom is kan hier een significant deel van de bouwkosten mee ondervangen worden. Wanneer er tenminste niet weer een schimmige koehandel met een woningbouwcorporatie plaatvindt.
Wij vinden dit plan een majeur punt om te op te pakken en willen van het college weten of het hierin meegaat.
Resumerend :
GroenLinks vindt dat het college meer initiatieven dient te tonen om te komen tot ruimte en openheid : ruimte voor initiatieven uit de gemeente, ruimte in de leefomgeving, openheid om te ontdekken wat onze kernen te bieden hebben en openheid in het bestuur van de gemeente.