De gemeenteraad van mook en Middelaar heeft op 13 september de kadernota vastgesteld.
Hierin worden de visie en uitgangspunten voor het beleid van de komende jaren uit de doeken gedaan. GroenLinks had zo haar bedenkingen.....

Bij de behandeling van de kadernota in de commissie voorafgaand aan de raad vroeg GroenLinks aan de verantwoordelijk wethouder waarom er geen visie op sociaal beleid was opgenomen in de kadernota. Volgens GroenLinks is dat toch een van de peilers waarop het gemeentebestuur zou moeten bouwen. De wethouder beloofde daarop dat er een sociale paragraaf aan de kadernota zou worden toegevoegd voor de behandeling in de raad.

Toen wij de tweede versie van de kadernota onder ogen kregen bleek dat er weliswaar een poging was gedaan om een sociale paragraaf te formuleren, maar dat het wat GroenLinks betreft slechts een opsomming van feiten, regelingen en bestaand beleid was. Er werd geen visie geformuleerd hoe wij als gemeentebestuur aankijken tegen sociale ontwikkelingen en in welke richting onze gemeenschap zich zou moeten bewegen.

Hieronder volgt de bijdrage die GroenLinks heeft uitgesproken in het kader van de algemene beschouwingen :

Reactie GroenLinks op de kadernota 2013, algemene beschouwingen.

 "Zoals al vaak gememoreerd is de kadernota, hoewel opgesteld door het college van B&W, een stuk waarin de gemeenteraad aanwijzingen geeft voor het beleid van de komende periode.  Groenlinks wil het college en de ambtelijke organisatie bedanken voor de inspanningen die zij hebben geleverd om tot dit leesbare stuk te komen.

De afgelopen periode is de gemeente Mook en Middelaar door roerig vaarwater gegaan.
Als gevolg van beslissingen op Rijksniveau is een groot aantal taken op het bordje van de gemeente beland of gaan daarop belanden. Wat GroenLinks betreft is dit geen gelukkige ontwikkeling, zeker gezien het feit dat de gemeente hiervoor meestal een ontoereikend budget krijgt meegeleverd onder het mom van “ jullie staan dichter bij de burger, dus jullie kunnen het vast goedkoper / beter “.

Een effect hiervan is dat wij de Kadernota op financieel gebied te kort vinden schieten : het is ons inziens te makkelijk om van een heleboel posten te zeggen : ‘dat wordt anders, maar hoe weten we nog niet, dus we nemen het maar niet op “. Wanneer de meeste van onze inwoners hun financiële huishouding zo zouden voeren dan zou onze gemeente heel wat meer aanvragen voor schuldhulpverlening krijgen.

Verder kampt onze gemeente op organisatorisch gebied nog met de naweeën van de niet voltrokken fusie met Bergen en Gennep en ziet zij zich geplaatst met de vraag hoe de toekomst tegemoet moet worden getreden, met welke partners en in welke vorm een groter verband gegoten moet worden. Wat dit punt betreft vindt GroenLinks het jammer dat het college van B&W de koerskeuze nog niet heeft bepaald, zodat er ook op dit gebied wellicht gaten geschoten gaan worden in de uitgangspunten van de Kadernota.

Al dit soort vraagstukken zien wij vertaald in de Kadernota zoals die nu voor ons ligt.
De vraag is echter of dit de belangrijkste zaken binnen onze gemeente zijn. Vanuit organisatorisch oogpunt, bezien vanaf het ivoren torentje dat gemeentehuis heet, misschien wel. Maar verplaats uzelf nu eens even in de doorsnee inwoner van onze gemeente.

Deze inwoner is op z’n meest matig geinteresseerd in hoe de zaken voor elkaar komen, als er op gemeenteniveau maar resultaat geleverd wordt. Verder zijn de zaken die het dichtst bij de burger spelen natuurlijk het belangrijkst. Het zal de meeste inwoners er niet zoveel aan gelegen zijn dat er een industrieterrein gerevitaliseerd wordt, maar wel dat er een goed functionerend gemeenschapshuis is, dat de gemeente laagdrempelige ondersteuning biedt aan hen die dat nodig hebben en in het algemeen de leefbaarheid in de dorpen als goed wordt ervaren.

En laat dit gedeelte van de beleidsvoornemens nu net schitteren door afwezigheid in de eerste versie van de kadernota ! Wanneer wij als gemeentebestuur onze inwoners willen vervreemden van de “politiek” , dan moeten we vooral zo doorgaan. Het is niet voor niets dat GroenLinks tijdens de commissiebehandeling van de kadernota er zo op gehamerd heeft dat een sociale paragraaf noodzakelijk is in de beleidsvoornemens.

In de kadernota 2.0 zoals op 11 september aangeleverd is deze omissie gedeeltelijk goedgemaakt. Maar met het verwijzen naar de beidsnota voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) wordt er volgens ons echter wel wat gemakkelijk in de toekomst gekeken : liever zien wij een voorstel waarin, net zoals in het investeringsplan in de Kadernota, aangegeven wordt aan welke vlakken binnen de WMO de komende periode prioriteit wordt gegeven.

Gezien de omvang van onze gemeente en de nog niet lopende samenwerking met andere gemeenten op WMO-gebied lijkt het ons namelijk duidelijk dat onze gemeente keuzes moet maken : het ontbreekt aan menskracht om alles op te pakken.

Dingen die voor de hand liggen zouden echter zo snel mogelijk geregeld moeten worden : wanneer in Molenhoek de kinderopvang van de KION naar de nieuwe Brede School verhuist, komt er in het gemeenschapshuis de Wieken een ruimte leeg met een eigen entree. Deze ruimte zou goed gebruikt kunnen worden voor het opzetten van een leespunt en alternatieve bibliotheekvoorziening, eetpunt voor ouderen en ontmoetingspunt voor verschillende seniorenactiviteiten. Op deze manier krijgt het dorp een soort natuurlijk inlooppunt, derft de Wieken geen of minder inkomsten en vinden meerdere activiteiten onderdak.

Dit is een voorbeeld van laaghangend fruit wat volgens GroenLinks snel geplukt kan worden, waarmee de gemeente eer inlegt bij de inwoners en dat helpt dan weer de inwoners betrokken te houden bij het gemeentebestuur.

Er wordt wel eens gezegd dat sommige mensen met een baksteen in hun maag worden geboren : wat GroenLinks betreft is dit college, afgaand op deze kadernota, geboren met een baksteen en een bestuursfixatie, maar met gebrek aan sociale bevlogenheid.

Gelukkig kunnen dat soort gebreken meestal nog worden verholpen door een goede opvoeding, als de boreling maar wil luisteren naar goede raad.... "

In de tweede termijn beloofde de wethouder de klemmende vraag van GroenLinks om tot een echte, volwaardige sociale paragraaf te komen, met visie en vooruitblik, te honoreren in toekomstige stukken. Wij bedanken de wethouder voor deze belofte, en zullen hem daar ook zeker aan houden.