Hieronder staat de tekst zoals die is uitgesproken tijdens de behandeling van de perspectiefnota 2014 van de gemeente Mook en Middelaar. In een reactie hierop heeft het college van B&W toegezegd dat er na het zomerreces een gemeentelijke informatiebijeenkomst komt voor de raad over de transities op het sociale terrein, en dat de gemeente zich bestuurlijk hard gaat maken voor het gezondheidscentrum in het hart van Mook. Hoewel we als GroenLinks blij zijn met deze toezeggingen blijven we hier alert op, evenals op de andere punten waar we nog geen toezeggingen op hebben gekregen.

Geachte voorzitter, leden van de gemeenteraad,

Allereerst wil ik namens de fractie van GroenLinks onze dank en waardering uitspreken aan college en ambtelijke organisatie voor de perspectiefnota zoals die ons is aangeleverd. Het blijkt elk jaar weer een tour de force te zijn om een en ander op tijd klaar te krijgen en zeker met de huidige ongewisse geluiden uit Den Haag zal het geen gemakkelijke taak geweest zijn.

Als voorbereiding op deze beschouwingen hebben we even de documenten van de afgelopen jaren herlezen. We zitten namelijk bijna aan het eind van deze raadsperiode. Wat dan opvalt is dat het college bijna alle punten  van de uitwerking van het coalitie-accoord ter hand heeft genomen en met meer of minder succes uitgevoerd. Dat verdient een compliment. Voor ons als GroenLinks is het echter nog steeds evident dat we het niet altijd eens zijn en/of waren met de voornemens zoals die in het accoord vermeld zijn.

Het heeft echter weinig zin om de afgelopen periode op te rakelen. Wat ons als hoofdthema wel blijft bewegen is het spanningsveld tussen datgene wat we als gemeente moeten regelen wegens allerlei wettelijke taken en verplichtingen, en datgene wat we voor de inwoners van onze gemeente kunnen doen zodat het leven hier aangenamer wordt.

Het is duidelijk dat de afgelopen periode voor het grootste deel in het teken stond van het eerste punt, terwijl er voor het daadwerkelijk oppakken van zaken binnen de gemeente te weinig aandacht is geweest naar ons gevoel. Bij veel mensen die we spreken hoef je niet aan te komen met het heugelijke feit dat de bestemmingsplannen weer op orde zijn, die willen oplossingen voor practische problemen.

Zo willen we bijvoorbeeld wel de complimenten aan het gemeentebestuur overbrengen voor de medewerking (financieel en adviserend ) aan het nu in oprichting zijnde lees- en ontmoetingspunt in Molenhoek. Maar tegelijkertijd staat de leefbaarheid in de dorpen op scherp. Het zal veel inspanning kosten om de voorzieningen te behouden en we dienen nieuwe initiatieven met raad en daad te ondersteunen. Het is mede aan de bevolking om in actie te komen, maar die voelt soms geen ruimte om dat te doen, of denkt dat de gemeente alleen een sta-in-de weg is. Laat inwoners actief meedenken en werken aan initiatieven, al dan niet via de dorpsraden. Juist ook door ondersteuning in natura/meedenken van de gemeente voelen mensen zich gesteund en raken ze gedreven om iets echt voor elkaar te krijgen.

Eén van de majeure taken van de gemeente wordt het uitvoeren van sociaal beleid.
Dat is niet iets waar GroenLinks gerust op is. We zijn blij dat alle decentralisaties en transities regionaal worden opgepakt, maar tegelijkertijd hebben we op gemeenteniveau nog niet veel informatie over bijvoorbeeld hoe we de jeugdzorg nou ddawerkelijk in gaan richten en wat de visie van de raad op deze zorg is. Is het geen wijsheid om over dit soort zaken eerst met de raad van gedachten te wisselen voordat we een kant- en klaar voorstel van de regionale werkgroep voorgeschoteld krijgen ? We zijn in dat geval namelijk nooit actief en onbevangen, maar moeten in de reactie op aangeleverd materiaal. Wellicht is het nuttig om in het najaar als raad een bijeenkomst te organiseren over de jeugdzorg.

Ook de WMO blijft een aandachtspunt. Omdat dit een gebied is waar we mensen ondersteunen die in meer of mindere mate afhankelijk zijn dienen we hier als gemeente ons beste beentje voor te zetten. Er hebben ons echter berichten bereikt dat  men de vraag stelt of de WMO consulenten de deskundigheid hebben om de juist zorg te regelen. Dit kan zijn door mensen die niet kregen wat ze verwachtten, maar dan nog is het een gevoel wat weggenomen moet worden onder de potentiële klanten, voordat dit een eigen leven gaat leiden binnen de gemeenschap. Mochten er hiaten in de kunde van mensen zitten dan willen we graag zsm een adequate opleiding of cursus voor deze consulenten. Verder blijft het belangrijk dat er in de thuiszorg en huishoudelijke hulp voor ouderen en gehandicapten altijd een duidelijk overleg is met de belanghebbenden, zodat zij zich niet in de kou voelen staan.

Naast het sociale beleid is de ruimtelijke ordening een gebied dat meteen de belangen van onze inwoners raakt. En dan niet het beleidsmatige maar de daadwerkelijke uitvoering.
Een blijvend aandachtspunt is het centrum van Mook. Bij onze inwoners is elk begrip over de stagnatie van de herinrichting nu wel zo’n beetje verdwenen. Ook valt niet uit te leggen dat er door de verschillende grondeigenaren niets gedaan kan worden met de nu braakliggende stukken om in ieder geval tijdelijk een iets leuker aanzicht te geven aan de openbare ruimte.

Afgezien van de plannen voor de N271 vinden we het van groot belang dat er nu eens wordt doorgepakt met bijvoorbeeld het gezondheidscentrum : er staan verschillende partijen te trappelen om aan de gang te gaan maar door het wegvallen van Destion ligt er weer een alternatief op sterven. Na de zomer willen we de alternatieven op tafel krijgen en misschien kan de gemeente als garantstellende partner een en ander nu wel vlottrekken.

Nog een ruimtelijk plan dat veel mensen beweegt : de verbinding voor voetgangers en fietsers over het spoor bij Molenhoek. Gezien het grote draagvlak onder de bevolking en de voor de gemeente alleen maar positieve aspecten lijkt ons dat een project dat we moeten omarmen als gemeentebestuur. Niet alleen voor de inwoners maar ook voor toerisme en recreatie een goede zaak.

Nu we toch bij toerisme zijn aangeland : met relatief eenvoudige ingrepen zijn er voor onze gemeente mooie effecten te behalen, bijvoorbeeld : ontsluit de Mookerheide. Geef met mooie ingangen/parkeerplaatsen ruimte aan de bevolking/toeristen om het bos en de hei te ontdekken en te gebruiken als verlengde tuin. Een natuurlijk ` belevenissenbos` of een eenvoudige kinderwandeling met bomen, paaltjes om overheen te springen etc versterken de leefbaarheid voor jonge gezinnen en trekken toeristen. Relatief lage kosten terwijl je op diverse vlakken de gemeente een impuls geeft. Zorg er verder voor dat zo snel mogelijk betere verbindingen worden gelegd tussen de natuur, de dorpskeren en het water zodat onze gemeente meer een verblijfs- dan een transit-bestemming wordt.

Het is ook van belang om de natuurdiversiteit in onze gemeente actief te bevorderen, bijvoorbeeld door het project van de bijenhotels. Onze gemeente heeft een mooi kapitaal, de natuur, en dat is het waard om voor te vechten, zowel uit economisch als uit ecologisch oogpunt.

In het verlengde daarvan moet Mook en Middelaar verder inzetten op een duurzame samenleving, waarin zowel grondstoffen, kapitaal als arbeid op een verantwoorde manier worden aangewend. Laat onze groene gemeente groen blijven en groener worden als het om ernergieverbruik gaat. Er staan oplaadpunten voor electrisch vervoer, we kunnen, zoals bijvoorbeeld Nijmegen, stimuleren dat mensen overstappen op electrisch vervoer door actieve informatie vanuit de gemeente en wellicht bepaalde vrijstellingen of subsidies.

Resumerend : GroenLinks verschuift graag in het laatste deel van deze raadsperiode de focus meer naar tastbare projecten die onze inwoners en de bezoekers van onze gemeente direct ten goede komen. Want hoewel je in gelul niet kunt wonen, is het in beleidnota’s ook niet erg prettig vertoeven...

GroenLinks, 26 juni 2013