Susan Doorenbos bedankt in haar bijdrage aan de Algemene Beschouwingen 2016 allereerst het college en de ambtelijke organisatie voor de voorjaarsnota en kadernota. Twee overzichtelijke en leesbare stukken. Zoals altijd zijn de stukken op tijd, leesbaar en overzichtelijk. GroenLinks is zich ervan bewust dat dit elke keer vanuit een kleine organisatie een hele prestatie is. 

GroenLinks geeft ieder jaar in haar beschouwingen weer hoe wij onze gemeente graag zien. Dat verandert niet. De fractie van GroenLinks zal de komende jaren net als voorheen aandacht vragen voor groen, goede zorg voor jong en oud, verkeersveiligheid en vernieuwing. Aandacht en stimulering van burgerparticipatie en burgerinitiatieven! 

Vorig jaar riep GroenLinks op tot daadkracht. Dit jaar vragen wij met name om burgerparticipatie en duurzaamheid/energieneutraliteit.

Susan legt in haar bijdrage in detail uit waar voor GroenLinks de focus moet liggen voor het komende jaar.

Groen:

GroenLinks heeft het afgelopen jaar mooie acties gezien zoals dat de gemeente subsidie beschikbaar gesteld heeft voor het isoleren van huizen. In samenspraak met ondernemers heeft de gemeente ervoor  gezorgd dat er mogelijkheden gecreëerd zijn (verzwaarde daken) om daken vol te leggen met zonnepanelen. Er zijn meer elektrische laadpalen voor elektrische auto’s. Er komt een snelfietsroute en een extra fietsenstalling bij het station.

De motie vanuit GroenLinks om het doelgroepenvervoer in de regio duurzaam aan te besteden is aangenomen in de gemeente. Dit is gebeurd dankzij regionaal samenwerken van GroenLinksfracties in de regio en natuurlijk de inzet van onze wethouder. Uiteindelijk wordt de optie duurzaamheid, ondanks mopperen vanuit o.a. Arnhem, in het doelgroepenvervoer gelicht. Een hele mooie stap vooruit waardoor onze inwoners op een schone manier vervoerd kunnen worden en kunnen leven.

We hebben een mooie en groene gemeente waarvan we hebben afgesproken dat deze in 2030 energieneutraal moet zijn. Er is in Parijs op 12 december 2015 een klimaatakkoord gesloten door bijna 200 landen. Dit akkoord is uiteraard na het collegeprogramma gesloten maar vraagt ons inziens een extra inspanning van onze gemeente. Wij zouden het college willen vragen om vaart te gaan zetten achter deze doelstelling. In 2020  is de gemeente verplicht om toezicht te houden dat alle gebouwen (bijna) energie neutraal worden gebouwd. In de visie van deze kadernota staat vermeld dat het college betaalbare woningen voor eenpersoonshuishoudens en starters wil bouwen en daarbij duurzaamheid wil stimuleren. In het coalitieakkoord wordt gesproken van duurzaam bouwen stimuleren met zowel positieve en negatieve prikkels.

Ik zou graag het pakket van maatregelen van u horen? Wij willen een groene gemeente zijn, laten we dan niet  achterop gaan lopen mbt duurzaamheid.

U kent waarschijnlijk het mooie initiatief in Landgraaf? De wethouder heeft daar een programma opgezet waarbij huurders zonnepanelen op hun woningen kunnen leggen en waarbij de gemeente garant staat voor de investering. De gemeente krijgt deze investering terug via een financiële constructie met de energiemaatschappij. Huurders, ook mensen met minder draagkracht, kunnen zodoende in zonnepanelen investeren en huizen worden duurzamer. Het uitgewerkte plan ligt er. Is dit een idee? Kunt u mij anders zeggen wat dit college concreet gaat doen?

We zouden ook energieneutraliteit kunnen organiseren door vanaf 2017 te stellen dat de EPC maximaal 0,2 mag zijn bij alle nieuwbouwwoningen en utiliteitsgebouwen waarvoor nog geen vergunning is afgegeven. In 2020 is het verplicht. De kosten zijn misschien iets hoger voor het bouwen maar ivm nul op de meter levert dit uiteindelijk financieel voordeel op. Een tegenargument als dat het huizen duurder maakt gaat dus duidelijk niet op.

Vraag: Wat betekent stimuleren van duurzaamheid van woningen concreet? Wat zijn deze positieve negatieve en positieve prikkels? Kunt u ons aangeven wanneer u het pakket van maatregelen om duurzaamheid bij het bouwen te stimuleren kunt presenteren?

De motie over de maasheggen is aangenomen door bijna de gehele raad. Een projectplan is zo goed als klaar. Er dient een externe visie opgesteld te worden om tot uitvoering over te kunnen gaan. Wij begrijpen dat er geen budget is ingeraamd voor de maasheggen. Wij vinden dit erg vreemd. Graag zien wij in de begroting in het najaar dat dit opgenomen is en dat het college er net als op alle andere programma’s en onderdelen wel budget voor vindt en inraamt.

Vraag: Wethouder kunt u ons dit toezeggen?

Zorg

We hebben een mooie evaluatie gezien vanuit het kernteam. Goede en mooie resultaten. Bewoners worden gevonden. We zien in de jeugdmonitor dat er in Mook en Middelaar 7,8  procent jongeren zijn met jeugdhulp. Deze jeugdhulp is geheel ambulant. Er zijn geen jeugdbeschermingsmaatregelen. Er wonen geen kinderen (gedeeltelijk) elders. We horen aan de andere kant echter ook vanuit de burgers dat het kernteam soms moeilijk te bereiken is en onbekend is. Dat baart ons wel zorgen.

Het blijft ons ook zorgen baren dat het hele sociale domein belegd is in het Noorden maar dat niet elke organisatie dat weet en dat daardoor bewoners vanuit onze gemeente klem komen te zitten. Gezinnen die in onze gemeente pleeggezin willen worden worden nog steeds geplaatst bij een instelling in het zuiden. Naar ons idee onwenselijk voor de kinderen die er geplaatst worden en ook onwenselijk voor pleegouders zelf. Je haalt hierbij kinderen heel ver uit hun sociale omgeving weg wat niet altijd nodig of zinvol is. Nieuwe gezinshuisouders moeten naar Horn voor een cursus. Wethouder wat doet u aan deze onbekendheid bij organisaties?

Er zijn kinderen met een SMI indicatie die deels vanuit de gemeente bekostigd worden en die zitten op een VVE kinderdagverblijf binnen onze gemeente. De gemeente wil dat deze kinderen verhuizen naar een ander kinderdagverblijf elders in de gemeente. Wij vinden dat het kind en zijn gezin centraal moeten staan en niet andere motieven.

Kunt u mij aangeven waarom hiervoor gekozen wordt?

Wij hebben een  dienstverleningsovereenkomst met Veilig Thuis. Veilig Thuis heeft driemaal zoveel aanmeldingen dan begroot en daardoor een groot tekort aan financiële middelen. De bijdrage die wij moeten gaan leveren zal dan ook toenemen van 23.010 naar 59.908 euro. Uit het memo van 26 mei 2016 is te zien dat er in 2016 3 meldingen waren bij Veilig Thuis vanuit Mook en Middelaar tot dan toe, de verwachting is dat het er in 2016 12 zullen zijn terwijl er begroot was voor 14. Gezien deze cijfers lijkt het er niet op dat de verdriedubbeling ook geldt voor Mook en Middelaar maar dat er meer sprake is van een lichte afname.  Hebben wij dan goed begroot?.

De kosten van veilig thuis worden berekent naar het aantal inwoners. Wij vallen niet onder de gemeenschappelijke regeling. Wij gaan wel mee in de kosten. Hoe kan het dat wij deze toename niet kennen? Het lijkt niet waarschijnlijk dat wij zoveel minder vraag hebben dan andere gemeenten. Komen bij ons de signalen niet aan vanuit de burgers? Wij vragen het college actief naar deze reden te gaan zoeken omdat we geen enkel risico willen nemen dat een kind of volwassenen in een onveilige situatie blijft.

Vraag: Waarom zijn bij ons de meldingen niet toegenomen?

Vluchtelingen

Er woedt een wrede oorlog in Syrië. Veel mensen zijn op de vlucht en zoeken een veilig heenkomen. De meeste mensen worden in de regio opgevangen. De opvangkampen daar zitten vol en de omstandigheden zijn vaak erbarmelijk. Ouders met kinderen vluchten naar Europa en nemen het risico dat ze verdrinken. Een klein deel komt terecht in ons land. Wij hebben hier een taak in. GroenLinks heeft afgelopen jaar  een motie ingediend en deze is raadsbreed aangenomen. Een motie om de plicht op ons te nemen om statushouders eerder naar onze gemeente te halen en actief mee te werken aan de opvang van 100 asielzoekers. Er is extra geld beschikbaar gesteld. Wij zien dat de gemeente hard werkt aan de hulp aan deze mensen door te kijken naar mogelijkheden. Tot slot heeft Noord-Limburg onlangs de opdracht gekregen vanuit de provincie om voor de opvang van 1000 mensen in de regio Noord-Limburg te zorgen.

GroenLinks stond aan de wieg van het burgerinitiatief waarbij schoolkinderen uit Mook en Middelaar rugzakjes maakten om de kinderen in Heumensoord te verwelkomen.  Deze rugzakjes gevuld met een pen, schrift en wat klein speelgoed zijn in het begin terecht gekomen bij de vluchtelingenkinderen in Heumensoord toen er nog niets voor de kinderen was. Elk dorp in de gemeente Mook en Middelaar liet zien dat ze iets wilden betekenen voor deze mensen. Ruim 400 rugzakjes werden opgehaald. Wij zijn blij met dit draagvlak zowel vanuit de bewoners als vanuit de gehele raad. 

Naast huisvesting voor vluchtelingen is er ook bij de bewoners van Mook en Middelaar zelf een grote behoefte aan huisvesting voor jongeren en starters. Zij moeten elkaar niet de schuld geven dat er geen huizen zijn.  Wij vinden het erg fijn dat het college inziet dat er een groot tekort ontstaan is in onze gemeente aan sociale huurwoningen en eenpersoonshuishoudens. Daar ligt de oorzaak. Wij zullen dan ook de bouw voor deze woningen blijven stimuleren.

Burgerparticipatie:

Mijnbuurtje is een platform gelanceerd door de wethouder waarbij bewoners uit wijken elkaar kunnen gaan vinden en de kwaliteiten uit hun wijk kunnen verbinden. Een mooi initiatief dat ondersteunt wordt vanuit de gemeente.

Er is daarnaast een kwartiermaker aangesteld om burgerinitiatieven en interactief werken  tussen de gemeente en de burgers te stimuleren. GroenLinks is meegegaan in het aanstellen van een kwartiermaker omdat wij het belang met contact met de burger erg belangrijk vinden. Wij vinden dat het ondersteunen van burgerinitiatieven nog een impuls mag krijgen.

Zo vinden wij dat de wethouders de feeling met de mensen moet behouden. Wij pleiten voor meer en open communicatie. Wij zien graag meer werkbezoeken. Wij zien dat het college hier goede stappen inzet met het traject van de snelfietsroute. Maar willen zij ons goed vertegenwoordigen in vergaderingen dan zullen zij meer nog het contact met de bewoners moeten zoeken, niet alleen tijdens presentaties of bijeenkomsten maar juist in gezamenlijke gesprekken.

Wanneer wij bijvoorbeeld kijken naar het zorgcomplex, contact met scholen of het contact met jongeren en bewoners van het Meulenveld vinden wij dat hierin nog een grote stap gezet met worden. Burgerparticipatie is de bewoners ondersteunen in het maken van een plan en wanneer een plan niet goed werkt ze opnieuw te ondersteunen om het te veranderen. Duidelijk en open zijn in communicatie en kaders.

Tot slot zouden wij voor de toekomst willen dat de jongeren hun eigen plek krijgen liefst in combinatie met een skatebaan. Een plek waar ze mogen zijn en waar een basketbalpaal staat.

Verkeer:

Er wordt inmiddels zachter gereden vanuit Mook naar Groesbeek. Er zijn verkeersmaatregelen genomen. Acties waar we om vroegen.

We missen nog een veilige oversteek bij het spoorbruggetje in Molenhoek. In elk verkiezingsprogramma staat een apart bruggetje voor fietsers en voetgangers. Wij zijn dat niet vergeten. Wij zouden graag zien dat in de komende begroting daar concrete plannen voor worden gemaakt. Het stuk achter het spoor waar de werkgroep Animo natuur beheert zouden wij uiteindelijk willen bestemmen als natuurgebied. Dit gaan we meenemen in de discussie over het spoorbruggetje.

Tot slot:

Wij zijn trots op het college. Er is beweging in de gemeente. Er gebeuren dingen. Wij hebben alle vertrouwen in deze coalitie. Wij wensen ze dit jaar veel succes met name in het contact met de bewoners/professionals in deze gemeente en het verduurzamen van de gemeente.