Mook en Middelaar beschikt nu over veel mooie, grote en vrijstaande huizen. Tegelijkertijd neemt de vraag naar kleinere en goedkopere woningen toe. Ouderen willen zo lang mogelijk op een veilige manier zelfstandig kunnen blijven wonen. Jongeren zoeken een plek waar ze voor het eerst op eigen benen kunnen staan en stellen willen een huis met voldoende ruimte voor gezinsuitbreiding. Daarnaast neemt ook in Mook en Middelaar het aantal alleenstaanden toe, mensen die weer andere eisen stellen aan hun woonruimte. Tot slot stelt ook de verandering van het klimaat nieuwe eisen aan onze woningen: om minder energie te verspillen stellen we hoge eisen aan de isolatiewaarde, leggen we zonnepanelen op de daken en worden warmtepompen de norm. De warme zomers vragen om verkoeling door veel bomen.
In deze caleidoscoop aan wensen en ontwikkelingen moet de gemeente voor een passend woningaanbod zorgen. Die uitdaging gaat GroenLinks graag aan.
- Mook en Middelaar bestaat uit vier kernen waar mensen prettig met elkaar samenleven. Dat willen we behouden. Daarom wordt bij nieuwbouwprojecten een afvaardiging van de kernen of de buurt betrokken bij de ontwikkeling van de plannen.
- Als er nieuwe bouwgrond beschikbaar komt, heeft woningbouw voorrang boven de bouw van nieuwe bedrijven.
- We willen naar dorpen met mooie duurzame woningen. Daarbij gaan we voor architectuur en stedenbouwkundige concepten die niet alleen verwijzen naar heden en verleden maar ook naar een mooiere toekomst.
- We stellen een zelfbewoningsplicht in, want in Mook en Middelaar is geen ruimte voor speculatie met woningen.
Meer betaalbare woningen
- We hebben veel grote en dure woningen in onze gemeente, terwijl de vraag naar kleinere en goedkopere woningen toeneemt. Daarom maken we de vergunning om een woning te splitsen gratis.
- GroenLinks is een voorstander van Tiny Houses. We wijzen locaties aan waar op kleinschalige wijze Tiny Houses, off grid, tijdelijk kunnen staan. De initiatiefnemers worden vanaf de startfase door de gemeente proactief en volledig geïnformeerd.
Toekomstgericht bouwen
- We bouwen natuurinclusief, circulair, energieneutraal en als het kan energiepositief.
- Molenhoek Zuid wordt onze eerste energiepositieve wijk.
- De groene structuur en verbindingszones zijn leidend bij nieuwbouwprojecten.
- We stellen normen vast voor het maximale percentage verstening en verharding bij nieuwbouw en in de openbare ruimte van onze hele gemeente.
- De gemeente stimuleert woonvormen waarin verschillende bewonersgroepen elkaar kunnen ondersteunen.
- We ondersteunen initiatieven van inwoners die coöperatief willen bouwen en wonen door hen vanaf het eerste contact voldoende heldere informatie te geven over het proces van vergunningverlening en bouweisen.
- Bij nieuwbouwprojecten streven we naar een gezonde mix van verschillende bewoners met het oog op de sociale cohesie.
- We zorgen voor voldoende woonruimte voor mensen die vanuit een beschermde woonvorm zelfstandig (met begeleiding) in onze gemeente komen wonen.